Tot ce trebuie sa stii in redactarea CV-ului
Un CV bine structurat si informativ va iesi in evidenta, cu siguranta. Este cea mai simpla metoda de a convinge un angajator ca esti persoana potrivita pentru job.
Descopera in acest material informatii esentiale despre redactarea unui CV perfect.
- Ce este un CV?
Curriculum Vitae este o biografie scurta care cuprinde date referitoare la studii, pregatirea ta profesionala. Ai putea sa-l numesti cartea ta de vizita, pe care o folosesti pentru a te pune in valoare in fata angajatorilor. Practic este povestea care vorbeste despre tine, despre istoricul tau profesional si despre abilitatile si realizarile tale. Aici ar trebui saevidentiezi de ce esti cea mai buna persoana pentru un job. Toate aceste informatii trebuie structurate intr-o forma, intr-un model de CV.
- Cat de important este CV-ul?
Prima impresie este atat de importanta pentru cariera ta! CV-ul reprezinta aceasta prima impresie si odata cu CV-ul incepe procesul de selectie.
Este foarte important ca un CV sa ne ofere o intelegere clara si rapida a istoriei si dezvoltarii carierei candidatului.
Incercam sa evaluam daca profilul candidatului se potriveste cu rolul in cauza.
Scopul principal al unui CV este obtinerea unui interviu cu angajatorul. Pentru ca acest lucru sa se intample, orice CV trebuie sa indeplineasca trei criterii foate importante: prezentare, structura si continut. Imbinate, aceste elemente vor duce la crearea unui document corect, concis si usor de parcurs de persoana care se ocupa de recrutare.
-
Care este structura potrivita a unui CV?
In general, un model de CV standard va include cinci sectiuni importante: datele de contact, experienta profesionala, educatia, abilitatile si, nu in ultimul rand, obiectivul profesional. In functie de domeniul in care lucram, putem adauga si alte informatii, cum sunt hobby-urile, insa acest lucru nu este necesar.
1. Nume, functie si date de contact
Prima parte a CV-ului trebuie sa conțina numele tau, pozitia ta actuala si datele de contact. Cand vine vorba de datele tale de contact, adresa de e-mail si numarul de telefon sunt esentiale. Daca doresti, poti include si un link catre site-ul tau de prezentare, dar numai daca acesta este actualizat!
2. Despre mine/Obiectivul profesional
Nu neglija aceasta sectiune a CV-ului. O poti pune chiar la inceput si poti include si o scurta descriere profesionala a ta, care poate fi personalizata in functie de job-ul pentru care aplici. Cel mai important este sa adaptezi acest obiectiv profesional de fiecare data cand aplici la un job si sa specifici anumite calitati care te pot califica pentru un job. Ca sa-tifie mai usor si ca sa te incadrezi in 2-3 propozitii, incearca sa raspunzi la urmatoarele intrebari:
- Cine esti? (de ex: pasionat de marketing)
- Ce poti sa oferi companiei? (cu peste 7 ani experienta in gestionarea campaniilor pentru brand-uri internationale)
- Care sunt planurile tale în cariera? (in cautarea unui job care sa-mi ofere ocazia de a coordona un departament de marketing)
3. Experienta profesionala
Mentioneaza joburile pe care le-ai avut pana acum in ordine invers cronologica, de la cel mai recent job la job-ul din trecut pe care il consideri relevant pentru locul de munca la care aplici.
La fiecare job specifica functia, compania, perioada in care ai lucrat acolo si, de preferat, o fraza care sa explice rolul tau, mai ales daca a fost unul specific. Puncteaza apoi responsabilitatile-cheie, realizarile si sustine fiecare realizare cu cifre pentru a arata impactul!
Ca sa fii relevant alege joburile care au legatura cu locul de munca la care aplici, iar daca ai experienta de multi ani, poti reduce detaliile rolurilor vechi sau irelevante.
4. Educatie
La fel ca in cazul experientei, si educatia trebuie mentionata in ordine invers cronologica, de la cele mai recente studii la cele mai indepartate in timp. Include numele institutiilor de invatamant, diplomele si calificarile pe care le-ai obtinut. Daca esti la inceputul carierei, merita sa precizezi cele mai importante cursuri pe care le-ai facut sau proiecte la care ai lucrat. Daca esti senior si ai multe calificari recomand sa le precizezi astfel: Calificarea – Institutia de invatamant – Anul.
Ai grija ca din CV-ul tau sa reiasa ca esti implicat sa inveti continuu. E mai putin relevant ce curs ai facut acum zece ani!
5. Abilitati
Ideal este sa mentionezi 4-6 abilitati care au legatura cu jobul pentru care aplici. Iar cel mai bun loc de unde te potiinspira este chiar descrierea postului. Alege cu grija abilitatile pentru ca este important sa ai si realizari care sa le sustina. Scrie toate abilitatile dobandite in timpul internshipurile si proiectelor in care ai fost implicat. Poti sa incluzi skill-urile pe care le-ai deprins, responsabilitatile pe care le-ai avut.
Recomand sa puneti accent in special pe soft skill-urile pe care le detineti. Angajatorii considera ca abilitatile de comunicare si time management sunt mai importante decat utilizarea unui program.
Exemple de abilitati profesionale (hard skills): competente digitale (de ex.: Excel, Power Point); management de proiect; SEO; Analytics; social media; design; digital marketing.
Exemple de abilitati soft (soft skills): inteligenta emotionala; ascultare activa; orientare spre clienti; empatie; gandire critica; flexibilitate; comunicare; putere de negociere; managementul oamenilor.
Fii sincer, pentru ca sansele sa fii rugat sa detaliezi, la interviu, anumite lucruri mentionate in CV sunt foarte mari.
6. Limbi străine.
Trece limbile straine pe care le cunosti si nivelul la care le stapanesti. Gandeste-te cand a fost ultima data cand ai vorbit in acea limba si daca exista o diferenta intre nivelul in care poti utiliza limba respectiva in scris si verbal. Respectiv iti poti atribui unul dintre niveluri.
7. Alte informatii
In aceasta sectiune poti scoate in evidenta hobby-urile si interesele pe care le ai, dar doar daca acestea sunt relevante pentru jobul pentru care aplici. De exemplu, daca esti pasionat de calatorii sau experiente, poti mentiona acest lucru atunci cand aplici pentru un post de agent de turism.
-
Cat de important este obiectivul profesional in crearea unui CV?
Obiectivul profesional este secțiunea din CV in care ai sansa sa demonstrezi ca stii ce vrei. Greseala cea mai comunaprintre tinerii fara experienta profesionala consta in a scrie in CV un obiectiv foarte vag si general, gen „sa fac cariera” sau „sa ajung cineva”. Fac asta de frica sa nu se excluda din selectia pentru un potential job printr-un obiectiv mai specific, sau pentru ca nu stiu ce fel de cariera, in ce fel de domeniu si companie isi doresc. Secretul este sa te diferentiezi printr-un obiectiv clar si specific, care sa exprime in primul rand domeniul in care vrei sa lucrezi.
- Cum fac un CV personalizat in functie de jobul dorit?
CV-ul trebuie actualizat periodic si revizuit pentru fiecare nou job la care aplici. Astfel, vei putea sa pui in evidenta abilitatile care te fac potrivit pentru respectivul loc de munca. Poti chiar sa mentionezi lucruri din anuntul de angajare si sa demonstrezi cum poti sa raspunzi profesional acestei cerinte.
Daca vrei sa candidezi la joburi din diferite domenii de activitate este important sa-ti faci CV-uri diferite sau sa ajustezi aceluiași CV la postul pentru care candidezi, cu utilizarea cuvintelor-cheie corespunzătoare și cu includerea rezultatelor măsurabile. Angajatorul vrea să identifice cât mai multe afinități între profilul pe care îl caută și CV-ul tău.
-
Care este lungimea optima pentru un CV?
Pentru un absolvent – doua pagini maxim. De regula, dupa doua pagini, recrutorul isi pierde interesul, mai ales dacaanalizeaza zeci de CV-uri pe zi. Tot ce este important, el trebuie să gasească in 1-2 pagini. Statistica arata ca recrutorii petrec doar 6 secunde citind CV-ul.
-
Cum aleg poza potrivita pentru CV?
Daca vrei sa incluzi si o poza la CV sau daca anuntul de angajare cere acest lucru, alege o poza tip portret, special facuta pentru CV. Aceasta trebuie sa arate ca o poza de buletin, insa nu la fel de sobra. Poti sa zambesti, de exemplu, insa nu exagera. Alege o tinuta decenta.
-
Cum sa te asiguri ca CV-ul tau va fi citit?
Este important sa incluzi esentialul, intr-o forma care sa capteze atentia (cuvinte-cheie din anunt, performante, ceva care efectiv sa te califice pentru postul dorit). Ai putea, la fel de bine, sa intri in contact, pe Linkedin, cu persoanele responsabile de recrutare pentru pozitia vacanta, ca sa afli mai multe detalii si astfel sa-ti maresti sansa, facandu-te remarcat.
Creeaza-ti un CV care sa iti placa in primul rand tie, pe care sa-l privesti cu mandrie, care sa fie oglinda ta. Si sa nu-ti fie teama sa fii uman, sa transmiti umor si emotie, sa ne spui o poveste frumoasa, care sa ne faca sa ne dorim sa lucram cu tine!